Извличани от едно и също растение – camellia sinensis, белият и зеленият чай са естествен източник на полезни за здравето антиоксиданти. Но, докато белият чай се прави от малките пъпки и младите листа, зеленият се прави от по-старите “узрели” листа. Зеленият чай се намира във всеки магазин, но белият е по-скъп и по-рядко достъпен. И двата вида чай са минимално преработени, но може да се каже, че белият е най-натурален. Това може да обясни и предимството му в някои отношения сравнен със зеления.
Изгаряне на мазнините
Белият чай печели славата си и благодарение на способността му да разгражда мазнините. Според едно германско изследване, публикувано през май 2009 г. в списанието Nutrition and Metabolism, белият чай има свойства, които възпрепятстват развитието на мастна тъкан. Зеленият чай също помага за изгарянето на мазнините, особено ако добавим и малко упражнения към рецептата. Според броя от март 2008 г. на American Journal of Clinical Nutrition пиенето на зелен чай преди умерено интензивно упражнение повишава значително окисляването/усвояването на мазнините.
Предпазване на кожата
Консумацията на зелен чай доказано осигурява защита на кожата от вредните ултравиолетови слънчеви лъчи. Подобно на него, белият чай съдържа изобилие от полифеноли – катехини, на които се дължат предпазващите кожата свойства на растението. Доказано е, че локалното приложение на екстракт от бял чай осигурява защита от ултравиолетовите лъчи, когато се използва в комбинация с традиционните слънцезащитни кремове. Ако имаме специфични проблеми с кожата, е добре да се посъветваме с лекар преди да започнем да използваме белия чай като мазило върху кожата си.
Противогъбично действие
Белият чай задминава зеления по отношение на способността да се унищожават гъбичките и вредните бактерии. Интернет изданието Science Daily цитира едно изследване, публикувано през 2004 г. от Американската общност по микробиология, резултатите от което сочат, че белият чай е по-ефективен от зеления при деактивирането на някои видове спори и болестотворни клетки.
Понижаване на холестерола
Добавянето на зелен или бял чай към дневния ни хранителен режим може да ни помогне да понижим холестерола си. Изследване, проведено през 2007 г. във Великобритания и публикувано в медицинското списание Atherosclerosis отбелязва, че катехините, съдържащи се в екстракта от зелен чай, понижават холестерола в кръвта и черния дроб. Относно влиянието на белия чай са необходими още изследвания, но той също съдържа не по-малко от мощните катехини.
Независимо с какви медицински цели решим да използваме чая – бил той бял или зелен, първо трябва да се консултираме с лекар.