ДОМАКИНЯ
Консервиране на месо и риба

Консервиране на месо и риба

Няколко рецепти за риба, месо, пастет и сланина в буркани

 


Може би само сте чувала, че хората консервират за зимата не само плодове и зеленчуци, но също така месо и риба. А може би го правите от години. Тук сме подбрали няколко рецепти, които може да решите да изпробвате за първи път или да разнообразите тези, които използвате отдавна.

Маринована риба
Необходими продукти:
- 10 кг. риба (паламуд, скумрия или бяла)
сол - 100гр. на литър вода
- 1 л. оцет
- 1 ч.ч. олио
- черен пипер на зърна
- бахар
- дафинов лист
- 3 лимона

Начин на приготвяне:
Почистваме добре рибата от люспите, вътрешностите и главата. Нарязваме я на шайби (около 2-3 см. дебели). Слагаме я в дълбок съд и заливаме със саламура от вода и сол. Престоява около 24 час. После изваждаме, измиваме и отцеждаме рибата.
В тенджера приготвяме марината от олиото, оцета и подправките. Кипваме я. Във врящата марината слагаме парчетата риба и ги варим докато побелеят. (Съвсем малко, за да не се размекне). Нареждаме в буркни плътно, заливаме с марината. Отгоре нареждаме резенчета лимони. Затваряме здраво капачките и стерилизираме 2 часа.

Консервиране на месо в буркани
Необходими продукти:
- месо (по предпочитание - телешко, свинско, агнешко, пилешко)
- растителна мазнина за пържене
- сол на вкус
- черен пипер
- дафинов лист по желание

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на парчета. Пържим в сгорещена мазнина, докато се изпари отделилата се течност и остане на мазнина.
Посоляваме на вкус, подправяме по желание и нареждаме в сухи буркани.
Затваряме и стерилизираме около 4 ч.
Така консервирано, месото може да се използва за приготвяне на различни ястия-аламинут с консервирани зеленчуци (грах, зелен боб), които ще ви отнемат не повече от 10-15 минути. Месото може и само да се затопли и да се сервира с гарнитура по ваш избор.

Стерилизирана сланина в буркан
Необходими продукти:
- 1.4 кг прясна сланина - неосолена
- 1 ч.ч. сушен копър
- 3 глави чесън
- 50 г кимион
- 1 ч.ч. суха чубрица
- лют червен пипер по желание
-...
добави в:
още
Меню за уикенда от френската кухня
Меню за уикенда от френската кухня
Въпреки че някои смятат фрнската кухня за доста претенциозна, тя има доста почитатели. Освен това притежава собствен почерк, което я прави разпознаваема. Някои характерни черти включват: - Приготвяне на месо с плънка - Широко приложени на зеленчуците: грах, ангинари, аспержи, чесън, домати, бамя, гъби. - Яйцата са важен важен елемент от...
Зен-стил в обзавеждането на дома
Зен-стил в обзавеждането на дома
Ако искате да промените дома си в стил Зен, как би изглеждал той и откъде да започнете? Какво си представяте? Всъщност, това са много трудни въпроси, тъй като самото дефиниране на Зен е терминологично трудно. Какво е Зен? Въпреки че стила Зен в обзавеждането става модно-популярен, това е вероятно най-трудният за дефиниране стил, защото...
Райската ябълка - храната на боговете
Райската ябълка - храната на боговете
Когато първите бели заселници в Северна Америка опитали райската ябълка, те не изпитали бурен възторг. Тръпчивият вкус на „храната на боговете” (точно така се превежда от латински името на този плод) им се сторил меко казано неприятен. Именно такива усещания би получил всеки, който хапне неузряла райска ябълка. По тази причина европейците...
Цветовете в интериора
Цветовете в интериора
Научни изследвания са доказали, че жълтият цвят се отразява добре на зрението, увеличава скоростта на зрителното възприятие, повишава апетита. Приема се, че жълтият цвят като най-забележим настройва човек към благоприятно отношение и взаимодействие с околния свят, прояснява мисленето, подтиква към активна дайност, както и успокоява нервната...
четете още в рубриката ››
БЮЛЕТИН
 Да, искам да получавам бюлетина.
 
АНКЕТА
Смятате ли, че образованието в училище е добро?
 Не – смятам, че е под всякаква критика
 Горе-долу – зависи най-вече от училището
 Има добри елементи, но се нуждае и от доста промени
 Да, мисля, че образованието в училище е отлично