ДОМАКИНЯ
Консервиране на месо и риба

Консервиране на месо и риба

Няколко рецепти за риба, месо, пастет и сланина в буркани

 


Може би само сте чувала, че хората консервират за зимата не само плодове и зеленчуци, но също така месо и риба. А може би го правите от години. Тук сме подбрали няколко рецепти, които може да решите да изпробвате за първи път или да разнообразите тези, които използвате отдавна.

Маринована риба
Необходими продукти:
- 10 кг. риба (паламуд, скумрия или бяла)
сол - 100гр. на литър вода
- 1 л. оцет
- 1 ч.ч. олио
- черен пипер на зърна
- бахар
- дафинов лист
- 3 лимона

Начин на приготвяне:
Почистваме добре рибата от люспите, вътрешностите и главата. Нарязваме я на шайби (около 2-3 см. дебели). Слагаме я в дълбок съд и заливаме със саламура от вода и сол. Престоява около 24 час. После изваждаме, измиваме и отцеждаме рибата.
В тенджера приготвяме марината от олиото, оцета и подправките. Кипваме я. Във врящата марината слагаме парчетата риба и ги варим докато побелеят. (Съвсем малко, за да не се размекне). Нареждаме в буркни плътно, заливаме с марината. Отгоре нареждаме резенчета лимони. Затваряме здраво капачките и стерилизираме 2 часа.

Консервиране на месо в буркани
Необходими продукти:
- месо (по предпочитание - телешко, свинско, агнешко, пилешко)
- растителна мазнина за пържене
- сол на вкус
- черен пипер
- дафинов лист по желание

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на парчета. Пържим в сгорещена мазнина, докато се изпари отделилата се течност и остане на мазнина.
Посоляваме на вкус, подправяме по желание и нареждаме в сухи буркани.
Затваряме и стерилизираме около 4 ч.
Така консервирано, месото може да се използва за приготвяне на различни ястия-аламинут с консервирани зеленчуци (грах, зелен боб), които ще ви отнемат не повече от 10-15 минути. Месото може и само да се затопли и да се сервира с гарнитура по ваш избор.

Стерилизирана сланина в буркан
Необходими продукти:
- 1.4 кг прясна сланина - неосолена
- 1 ч.ч. сушен копър
- 3 глави чесън
- 50 г кимион
- 1 ч.ч. суха чубрица
- лют червен пипер по желание
-...
добави в:
още
Кулинарно предложение: салата Табуле
Кулинарно предложение: салата Табуле
Продукти за 6 порции: 3 връзки магданоз 1 глава лук 4 домата сол 1/2 ч.л. канела 1/2 ч.л. черен пипер 4 с.л. лимонов сок 100 г булгур мента 1 ч.ч. вода 100 мл. зехтин Начин на приготвяне: Булгурът (100 г) се слага в купа, залива се с горещата вода (1 ч.ч.) и се оставя да набъбне за 15 минути. Ситно нарязаните домати (4 бр),...
Великденски традиции: няколко техники за боядисване на яйцата
Великденски традиции: няколко техники за боядисване на яйцата
За да не се пукат яйцата при варенето, трябва да не са студени и да са предварително темперирани, т.е. затоплени на стайна температура, да не се варят по много бройки наведнъж, във водата да се сложи сол и да се загрява малко по-бавно от обикновено. Варим ги 20 – 30 минути, за да бъдат по-твърди и защото тези яйца престояват сварени поне няколко...
Козунакът е една от по-новите традиции за Великден
Козунакът е една от по-новите традиции за Великден
Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се e приготвял само за Великденските празници, защото символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Според разпространеното схващане, историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла...
4 опасни! метода за отслабване
4 опасни! метода за отслабване
Когато става въпрос за сваляне на килограми, повечето хора нямат търпение. Още по-зле – някои са склонни на драстични мерки, които обаче могат да бъдат прекалено рискови за здравето. Най-лошото е, че “екстремните” методи могат да доведат не само до загуба на тегло, но и до загуба на... живота. Ето някои от опасните методи за отслабване, до...
четете още в рубриката ››
БЮЛЕТИН
 Да, искам да получавам бюлетина.
 
АНКЕТА
Смятате ли, че образованието в училище е добро?
 Не – смятам, че е под всякаква критика
 Горе-долу – зависи най-вече от училището
 Има добри елементи, но се нуждае и от доста промени
 Да, мисля, че образованието в училище е отлично