ДОМАКИНЯ
Консервиране на месо и риба

Консервиране на месо и риба

Няколко рецепти за риба, месо, пастет и сланина в буркани

 


Може би само сте чувала, че хората консервират за зимата не само плодове и зеленчуци, но също така месо и риба. А може би го правите от години. Тук сме подбрали няколко рецепти, които може да решите да изпробвате за първи път или да разнообразите тези, които използвате отдавна.

Маринована риба
Необходими продукти:
- 10 кг. риба (паламуд, скумрия или бяла)
сол - 100гр. на литър вода
- 1 л. оцет
- 1 ч.ч. олио
- черен пипер на зърна
- бахар
- дафинов лист
- 3 лимона

Начин на приготвяне:
Почистваме добре рибата от люспите, вътрешностите и главата. Нарязваме я на шайби (около 2-3 см. дебели). Слагаме я в дълбок съд и заливаме със саламура от вода и сол. Престоява около 24 час. После изваждаме, измиваме и отцеждаме рибата.
В тенджера приготвяме марината от олиото, оцета и подправките. Кипваме я. Във врящата марината слагаме парчетата риба и ги варим докато побелеят. (Съвсем малко, за да не се размекне). Нареждаме в буркни плътно, заливаме с марината. Отгоре нареждаме резенчета лимони. Затваряме здраво капачките и стерилизираме 2 часа.

Консервиране на месо в буркани
Необходими продукти:
- месо (по предпочитание - телешко, свинско, агнешко, пилешко)
- растителна мазнина за пържене
- сол на вкус
- черен пипер
- дафинов лист по желание

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на парчета. Пържим в сгорещена мазнина, докато се изпари отделилата се течност и остане на мазнина.
Посоляваме на вкус, подправяме по желание и нареждаме в сухи буркани.
Затваряме и стерилизираме около 4 ч.
Така консервирано, месото може да се използва за приготвяне на различни ястия-аламинут с консервирани зеленчуци (грах, зелен боб), които ще ви отнемат не повече от 10-15 минути. Месото може и само да се затопли и да се сервира с гарнитура по ваш избор.

Стерилизирана сланина в буркан
Необходими продукти:
- 1.4 кг прясна сланина - неосолена
- 1 ч.ч. сушен копър
- 3 глави чесън
- 50 г кимион
- 1 ч.ч. суха чубрица
- лют червен пипер по желание
-...
добави в:
още
Лавандулата: полезна информация за приложенията й
Лавандулата: полезна информация за приложенията й
Най-често лавандулата се отглежда с цел извличане на лавандулово масло, от лавандуловите съцветия също се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други. Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация. Подобно на всички етерични масла, то не е чисто съедининие, а е сложна...
10 причини да ремонтирате дома си
10 причини да ремонтирате дома си
Независимо дали ви е омръзнала обстановката в дома ви, искате да направите няколко подобрения или планирате да продадете жилището, ремонтът е това, от което се нуждаете - той ще възроди желанието ви да прекарвате повече време вкъщи, ще направи всяка една ваша стая по-функционална и ще повиши цената на имота ви. Разбира се, това са само част...
Удоволствието да се храним - френска революция в наши дни
Удоволствието да се храним - френска революция в наши дни
Удоволствието от храната е толкова важно! Нека си представим поне за малко, че живеем в свят, където всеки може да яде каквото си поиска и в същото време да има стройна фигура, добро здраве и да се радва на живота. Добре дошли във френския парадокс! Това е култура, която по традиция постоянно консумира хляб, вино, шоколад, мазнини и месо...
Принципи на домашното консервиране
Принципи на домашното консервиране
Методите за консервиране в домашни условия днес са много по-усъвършенствани в сравнение с тези преди векове. Въпреки това, процесите в основата на запазването на хранителни продукти чрез консервиране остават същите. Тяхното познаване е дори по-важно от точното спазване на инструкциите в рецептите. Как консервирането запазва храните? Невидимите...
четете още в рубриката ››
БЮЛЕТИН
 Да, искам да получавам бюлетина.
 
АНКЕТА
Смятате ли, че образованието в училище е добро?
 Не – смятам, че е под всякаква критика
 Горе-долу – зависи най-вече от училището
 Има добри елементи, но се нуждае и от доста промени
 Да, мисля, че образованието в училище е отлично