ДОМАКИНЯ
Консервиране на месо и риба

Консервиране на месо и риба

Няколко рецепти за риба, месо, пастет и сланина в буркани

 


Може би само сте чувала, че хората консервират за зимата не само плодове и зеленчуци, но също така месо и риба. А може би го правите от години. Тук сме подбрали няколко рецепти, които може да решите да изпробвате за първи път или да разнообразите тези, които използвате отдавна.

Маринована риба
Необходими продукти:
- 10 кг. риба (паламуд, скумрия или бяла)
сол - 100гр. на литър вода
- 1 л. оцет
- 1 ч.ч. олио
- черен пипер на зърна
- бахар
- дафинов лист
- 3 лимона

Начин на приготвяне:
Почистваме добре рибата от люспите, вътрешностите и главата. Нарязваме я на шайби (около 2-3 см. дебели). Слагаме я в дълбок съд и заливаме със саламура от вода и сол. Престоява около 24 час. После изваждаме, измиваме и отцеждаме рибата.
В тенджера приготвяме марината от олиото, оцета и подправките. Кипваме я. Във врящата марината слагаме парчетата риба и ги варим докато побелеят. (Съвсем малко, за да не се размекне). Нареждаме в буркни плътно, заливаме с марината. Отгоре нареждаме резенчета лимони. Затваряме здраво капачките и стерилизираме 2 часа.

Консервиране на месо в буркани
Необходими продукти:
- месо (по предпочитание - телешко, свинско, агнешко, пилешко)
- растителна мазнина за пържене
- сол на вкус
- черен пипер
- дафинов лист по желание

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на парчета. Пържим в сгорещена мазнина, докато се изпари отделилата се течност и остане на мазнина.
Посоляваме на вкус, подправяме по желание и нареждаме в сухи буркани.
Затваряме и стерилизираме около 4 ч.
Така консервирано, месото може да се използва за приготвяне на различни ястия-аламинут с консервирани зеленчуци (грах, зелен боб), които ще ви отнемат не повече от 10-15 минути. Месото може и само да се затопли и да се сервира с гарнитура по ваш избор.

Стерилизирана сланина в буркан
Необходими продукти:
- 1.4 кг прясна сланина - неосолена
- 1 ч.ч. сушен копър
- 3 глави чесън
- 50 г кимион
- 1 ч.ч. суха чубрица
- лют червен пипер по желание
-...
добави в:
още
Козунакът е една от по-новите традиции за Великден
Козунакът е една от по-новите традиции за Великден
Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се e приготвял само за Великденските празници, защото символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Според разпространеното схващане, историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла...
Великденски традиции: няколко техники за боядисване на яйцата
Великденски традиции: няколко техники за боядисване на яйцата
За да не се пукат яйцата при варенето, трябва да не са студени и да са предварително темперирани, т.е. затоплени на стайна температура, да не се варят по много бройки наведнъж, във водата да се сложи сол и да се загрява малко по-бавно от обикновено. Варим ги 20 – 30 минути, за да бъдат по-твърди и защото тези яйца престояват сварени поне няколко...
Превърнете готвенето в забавно занимание с интегрирана кухня
Превърнете готвенето в забавно занимание с интегрирана кухня
Иновациите са в силата си в наши дни. Всяко едно нещо се изследва, преработва и модернизира с цел удобство или понякога дори прищявка. Човешкият стремеж за иновации не е подминал и кухните. Интериорният дизайн на кухните също претърпява бърза и радикална реформация и промяна. Хората, които имат традиционни и посредствени кухни започват...
Имунитетът има нужда от помощ – най-вече през пролетта
Имунитетът има нужда от помощ – най-вече през пролетта
С настъпването на пролетните дни много хора предварително знаят, че ще платят висока цена за нехайството си през зимата - авитаминозата и недостатъчната функция на имунната система водят до закономерни здравословни проблеми. Имунната система често се споменава в съветите за добро здраве, но знаем ли как тя функционира на практика и какво...
четете още в рубриката ››
БЮЛЕТИН
 Да, искам да получавам бюлетина.
 
АНКЕТА
Какво е Бог за вас?
 Упование в земния ми живот и надежда за вечен живот
 Вярата ми, че всичко има смисъл – дори и да не го разбирам сега
 Нещо, което търся, но не мога още да открия
 Някой, когото да обвинявам за нещастния си живот
 Нечия измислица, за да се контролират низките страсти на хората
 
 
tia.bg on Facebook