ДОМАКИНЯ
Консервиране на месо и риба

Консервиране на месо и риба

Няколко рецепти за риба, месо, пастет и сланина в буркани

 


Може би само сте чувала, че хората консервират за зимата не само плодове и зеленчуци, но също така месо и риба. А може би го правите от години. Тук сме подбрали няколко рецепти, които може да решите да изпробвате за първи път или да разнообразите тези, които използвате отдавна.

Маринована риба
Необходими продукти:
- 10 кг. риба (паламуд, скумрия или бяла)
сол - 100гр. на литър вода
- 1 л. оцет
- 1 ч.ч. олио
- черен пипер на зърна
- бахар
- дафинов лист
- 3 лимона

Начин на приготвяне:
Почистваме добре рибата от люспите, вътрешностите и главата. Нарязваме я на шайби (около 2-3 см. дебели). Слагаме я в дълбок съд и заливаме със саламура от вода и сол. Престоява около 24 час. После изваждаме, измиваме и отцеждаме рибата.
В тенджера приготвяме марината от олиото, оцета и подправките. Кипваме я. Във врящата марината слагаме парчетата риба и ги варим докато побелеят. (Съвсем малко, за да не се размекне). Нареждаме в буркни плътно, заливаме с марината. Отгоре нареждаме резенчета лимони. Затваряме здраво капачките и стерилизираме 2 часа.

Консервиране на месо в буркани
Необходими продукти:
- месо (по предпочитание - телешко, свинско, агнешко, пилешко)
- растителна мазнина за пържене
- сол на вкус
- черен пипер
- дафинов лист по желание

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на парчета. Пържим в сгорещена мазнина, докато се изпари отделилата се течност и остане на мазнина.
Посоляваме на вкус, подправяме по желание и нареждаме в сухи буркани.
Затваряме и стерилизираме около 4 ч.
Така консервирано, месото може да се използва за приготвяне на различни ястия-аламинут с консервирани зеленчуци (грах, зелен боб), които ще ви отнемат не повече от 10-15 минути. Месото може и само да се затопли и да се сервира с гарнитура по ваш избор.

Стерилизирана сланина в буркан
Необходими продукти:
- 1.4 кг прясна сланина - неосолена
- 1 ч.ч. сушен копър
- 3 глави чесън
- 50 г кимион
- 1 ч.ч. суха чубрица
- лют червен пипер по желание
-...
добави в:
още
Менюто през лятото
Менюто през лятото
Отдавна е известно, че всеки годишен сезон предполага и промени в основните храни, които употребяваме. Така например, в топлото време отпада необходимостта от затопляне на организма. Сърцето и кръвоносните съдове работят по-усилено, тъй като знойният въздух и активните слънчеви ултравиолетови лъчи не са сред най-полезните фактори за здравето...
Динята: от гробницата на Тутанкамон до наши дни
Динята: от гробницата на Тутанкамон до наши дни
Не е известно кога точно е започнало култивирането на динята, но има данни, че се е отглеждала в долината на река Нил най-малко две хилядолетия преди новата ера. Находки на характерните семки са открити от времето на дванайстата династия в гроба на фараон Тутанкамон, въпреки че за дини в Египет няма нито един йероглифен текст, нито пък се...
Цветя, издържливи на лятното слънце
Цветя, издържливи на лятното слънце
През горещите летни дни всеки търси прохлада под дебелите сенки на дърветата. Единствено там може да се усети лекия, почти въображаем полъх на юлския вятър. За хората е лесно да отидат на сянка, но какво да кажем за цветята, които не могат да се движат и са принудени по цял ден да устояват на лъчите на жаркото слънце? За щастие природата е...
Кайсиите: интересни факти и суеверия
Кайсиите: интересни факти и суеверия
Латинското наименование на кайсията е Prunus armenica, което означава “арменска слива”. Прозиходът на този плод не е категорично уточнен, заради широкото й разпространение, но най-вероятно е Индия. В Армения кайсията е позната от древни времена, пренесена по Пътя на коприната, и е отглеждана от толкова отдавна, че често тази страна се смята...
четете още в рубриката ››
БЮЛЕТИН
 Да, искам да получавам бюлетина.
 
АНКЕТА
Какво е Бог за вас?
 Упование в земния ми живот и надежда за вечен живот
 Вярата ми, че всичко има смисъл – дори и да не го разбирам сега
 Нещо, което търся, но не мога още да открия
 Някой, когото да обвинявам за нещастния си живот
 Нечия измислица, за да се контролират низките страсти на хората