ДОМАКИНЯ
Как да направим оригинална пица у дома
© sxc.hu

Как да направим оригинална пица у дома

Трябва да знаете някои правила, ако искате да се доближите до обявения от ЕС за “традиционен гарантиран специалитет”

 


Древните гърци са слагали върху хляба си масло, подправки и сирене. Римляните са създали “плацента” – тънък слой, направен от брашно, върху него – сирене и мед и овкусен с дафинов лист. Съвременната пица произхожда от Италия и е известна като “неаполитански пай” с домати. Сиренето към нея е добавено през 1889 г.
На неаполитанската пица е даден статут на “гарантиран традиционен специалитет” от Италия. Това позволява само три официални варианта:
- пица Маринара (с домати, чесън, риган и зехтин, въпреки че в повечето пицарии добавят и босилек към нея);
- пица Маргарита (с домати, моцарела на резени, босилек и зехтин)
- пица Маргарита екстра (домати, моцарела от Кампаня, която се прави от мляко на блатен бивол, отглеждан в района на Кампаня, босилек и зехтин).
Другите разновидности на пицата попадат в категорията “Лацио-стил”. Някои от пиците в Лацио (Рим) са:
- Пица Романа – домати, моцарела, аншоа, риган, зехтин
- Пица Виенезе – домати, моцарела, немска наденица, риган, зехтин
- Пица Капричоза – моцарела, домати, гъби, артишок, шунка, маслини, зехтин (понякога се добавя и половин варено яйце)
- Пица Куатро стаджони – същата като Капричоза, но продуктите не са смесени
- Пица Куатро формаджи – домати, моцарела, страчино, фонтина, горгонзола (понякога някое от последните три сирена може да се замени с рикота).

В Италия пред Парламента има плакат, призоваващ за опазване на традиционната италианска пица, който упоменава позволените съставки и метод на приготвяне.
На 9 декември 2009 по искане на Италия, Европейският Съюз официално признава и присъжда на неаполитанската пица престижната марка “традиционен гарантиран специалитет” (ТГС).

Предлагаме ви едно кратко ръководство, което ще ви помогне да доближите вашата пица до оригинала.
Помнете няколко основни правила, без които никога няма да направите “истинска” пица:
- тестото е специално;
- печенето трябва да става внимателно и според предписанията;
- добавките може да не са много, но да са качествени.
За...
добави в:
още
Менюто през лятото
Менюто през лятото
Отдавна е известно, че всеки годишен сезон предполага и промени в основните храни, които употребяваме. Така например, в топлото време отпада необходимостта от затопляне на организма. Сърцето и кръвоносните съдове работят по-усилено, тъй като знойният въздух и активните слънчеви ултравиолетови лъчи не са сред най-полезните фактори за здравето...
Динята: от гробницата на Тутанкамон до наши дни
Динята: от гробницата на Тутанкамон до наши дни
Не е известно кога точно е започнало култивирането на динята, но има данни, че се е отглеждала в долината на река Нил най-малко две хилядолетия преди новата ера. Находки на характерните семки са открити от времето на дванайстата династия в гроба на фараон Тутанкамон, въпреки че за дини в Египет няма нито един йероглифен текст, нито пък се...
Цветя, издържливи на лятното слънце
Цветя, издържливи на лятното слънце
През горещите летни дни всеки търси прохлада под дебелите сенки на дърветата. Единствено там може да се усети лекия, почти въображаем полъх на юлския вятър. За хората е лесно да отидат на сянка, но какво да кажем за цветята, които не могат да се движат и са принудени по цял ден да устояват на лъчите на жаркото слънце? За щастие природата е...
Кайсиите: интересни факти и суеверия
Кайсиите: интересни факти и суеверия
Латинското наименование на кайсията е Prunus armenica, което означава “арменска слива”. Прозиходът на този плод не е категорично уточнен, заради широкото й разпространение, но най-вероятно е Индия. В Армения кайсията е позната от древни времена, пренесена по Пътя на коприната, и е отглеждана от толкова отдавна, че често тази страна се смята...
четете още в рубриката ››
БЮЛЕТИН
 Да, искам да получавам бюлетина.
 
АНКЕТА
Какво е Бог за вас?
 Упование в земния ми живот и надежда за вечен живот
 Вярата ми, че всичко има смисъл – дори и да не го разбирам сега
 Нещо, което търся, но не мога още да открия
 Някой, когото да обвинявам за нещастния си живот
 Нечия измислица, за да се контролират низките страсти на хората