ДОМАКИНЯ
Как да направим оригинална пица у дома
© sxc.hu

Как да направим оригинална пица у дома

Трябва да знаете някои правила, ако искате да се доближите до обявения от ЕС за “традиционен гарантиран специалитет”

 


Древните гърци са слагали върху хляба си масло, подправки и сирене. Римляните са създали “плацента” – тънък слой, направен от брашно, върху него – сирене и мед и овкусен с дафинов лист. Съвременната пица произхожда от Италия и е известна като “неаполитански пай” с домати. Сиренето към нея е добавено през 1889 г.
На неаполитанската пица е даден статут на “гарантиран традиционен специалитет” от Италия. Това позволява само три официални варианта:
- пица Маринара (с домати, чесън, риган и зехтин, въпреки че в повечето пицарии добавят и босилек към нея);
- пица Маргарита (с домати, моцарела на резени, босилек и зехтин)
- пица Маргарита екстра (домати, моцарела от Кампаня, която се прави от мляко на блатен бивол, отглеждан в района на Кампаня, босилек и зехтин).
Другите разновидности на пицата попадат в категорията “Лацио-стил”. Някои от пиците в Лацио (Рим) са:
- Пица Романа – домати, моцарела, аншоа, риган, зехтин
- Пица Виенезе – домати, моцарела, немска наденица, риган, зехтин
- Пица Капричоза – моцарела, домати, гъби, артишок, шунка, маслини, зехтин (понякога се добавя и половин варено яйце)
- Пица Куатро стаджони – същата като Капричоза, но продуктите не са смесени
- Пица Куатро формаджи – домати, моцарела, страчино, фонтина, горгонзола (понякога някое от последните три сирена може да се замени с рикота).

В Италия пред Парламента има плакат, призоваващ за опазване на традиционната италианска пица, който упоменава позволените съставки и метод на приготвяне.
На 9 декември 2009 по искане на Италия, Европейският Съюз официално признава и присъжда на неаполитанската пица престижната марка “традиционен гарантиран специалитет” (ТГС).

Предлагаме ви едно кратко ръководство, което ще ви помогне да доближите вашата пица до оригинала.
Помнете няколко основни правила, без които никога няма да направите “истинска” пица:
- тестото е специално;
- печенето трябва да става внимателно и според предписанията;
- добавките може да не са много, но да са качествени.
За...
добави в:
още
10 причини да ремонтирате дома си
10 причини да ремонтирате дома си
Независимо дали ви е омръзнала обстановката в дома ви, искате да направите няколко подобрения или планирате да продадете жилището, ремонтът е това, от което се нуждаете - той ще възроди желанието ви да прекарвате повече време вкъщи, ще направи всяка една ваша стая по-функционална и ще повиши цената на имота ви. Разбира се, това са само част...
Удоволствието да се храним - френска революция в наши дни
Удоволствието да се храним - френска революция в наши дни
Удоволствието от храната е толкова важно! Нека си представим поне за малко, че живеем в свят, където всеки може да яде каквото си поиска и в същото време да има стройна фигура, добро здраве и да се радва на живота. Добре дошли във френския парадокс! Това е култура, която по традиция постоянно консумира хляб, вино, шоколад, мазнини и месо...
Принципи на домашното консервиране
Принципи на домашното консервиране
Методите за консервиране в домашни условия днес са много по-усъвършенствани в сравнение с тези преди векове. Въпреки това, процесите в основата на запазването на хранителни продукти чрез консервиране остават същите. Тяхното познаване е дори по-важно от точното спазване на инструкциите в рецептите. Как консервирането запазва храните? Невидимите...
Селските кухни – забравеният свят
Селските кухни – забравеният свят
Според професионалистите по продажба на недвижими имоти на запад най-важното нещо, което повлиява покупката (или отказа от покупка) на една къща, предлагана на пазара – това е как е направена кухнята, и на второ място по важност е банята. Това би трябвало да ни каже, че кухнята е сърцето на къщата. Традиционно (и аз имам предвид по-скорошните...
четете още в рубриката ››
БЮЛЕТИН
 Да, искам да получавам бюлетина.
 
АНКЕТА
Смятате ли, че образованието в училище е добро?
 Не – смятам, че е под всякаква критика
 Горе-долу – зависи най-вече от училището
 Има добри елементи, но се нуждае и от доста промени
 Да, мисля, че образованието в училище е отлично