ДОМАКИНЯ
Как да направим оригинална пица у дома
© sxc.hu

Как да направим оригинална пица у дома

Трябва да знаете някои правила, ако искате да се доближите до обявения от ЕС за “традиционен гарантиран специалитет”

 


Древните гърци са слагали върху хляба си масло, подправки и сирене. Римляните са създали “плацента” – тънък слой, направен от брашно, върху него – сирене и мед и овкусен с дафинов лист. Съвременната пица произхожда от Италия и е известна като “неаполитански пай” с домати. Сиренето към нея е добавено през 1889 г.
На неаполитанската пица е даден статут на “гарантиран традиционен специалитет” от Италия. Това позволява само три официални варианта:
- пица Маринара (с домати, чесън, риган и зехтин, въпреки че в повечето пицарии добавят и босилек към нея);
- пица Маргарита (с домати, моцарела на резени, босилек и зехтин)
- пица Маргарита екстра (домати, моцарела от Кампаня, която се прави от мляко на блатен бивол, отглеждан в района на Кампаня, босилек и зехтин).
Другите разновидности на пицата попадат в категорията “Лацио-стил”. Някои от пиците в Лацио (Рим) са:
- Пица Романа – домати, моцарела, аншоа, риган, зехтин
- Пица Виенезе – домати, моцарела, немска наденица, риган, зехтин
- Пица Капричоза – моцарела, домати, гъби, артишок, шунка, маслини, зехтин (понякога се добавя и половин варено яйце)
- Пица Куатро стаджони – същата като Капричоза, но продуктите не са смесени
- Пица Куатро формаджи – домати, моцарела, страчино, фонтина, горгонзола (понякога някое от последните три сирена може да се замени с рикота).

В Италия пред Парламента има плакат, призоваващ за опазване на традиционната италианска пица, който упоменава позволените съставки и метод на приготвяне.
На 9 декември 2009 по искане на Италия, Европейският Съюз официално признава и присъжда на неаполитанската пица престижната марка “традиционен гарантиран специалитет” (ТГС).

Предлагаме ви едно кратко ръководство, което ще ви помогне да доближите вашата пица до оригинала.
Помнете няколко основни правила, без които никога няма да направите “истинска” пица:
- тестото е специално;
- печенето трябва да става внимателно и според предписанията;
- добавките може да не са много, но да са качествени.
За...
добави в:
още
Как да обзаведем малкото жилище
Как да обзаведем малкото жилище
Малките домове все по-често се явяват единствената възможност за много хора да имат свой, поради високите цени на имотите, от една страна и необходимостта да се живее в големите градове, от друга. Всеки архитект и интериорен дизайнер знае, че най-интересни за проектиране са малките пространства. Повечето хора смятат, че в по-малките апартаменти...
Кулинарно предложение: салата Табуле
Кулинарно предложение: салата Табуле
Продукти за 6 порции: 3 връзки магданоз 1 глава лук 4 домата сол 1/2 ч.л. канела 1/2 ч.л. черен пипер 4 с.л. лимонов сок 100 г булгур мента 1 ч.ч. вода 100 мл. зехтин Начин на приготвяне: Булгурът (100 г) се слага в купа, залива се с горещата вода (1 ч.ч.) и се оставя да набъбне за 15 минути. Ситно нарязаните домати (4 бр),...
Великденски традиции: няколко техники за боядисване на яйцата
Великденски традиции: няколко техники за боядисване на яйцата
За да не се пукат яйцата при варенето, трябва да не са студени и да са предварително темперирани, т.е. затоплени на стайна температура, да не се варят по много бройки наведнъж, във водата да се сложи сол и да се загрява малко по-бавно от обикновено. Варим ги 20 – 30 минути, за да бъдат по-твърди и защото тези яйца престояват сварени поне няколко...
Козунакът е една от по-новите традиции за Великден
Козунакът е една от по-новите традиции за Великден
Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се e приготвял само за Великденските празници, защото символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Според разпространеното схващане, историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла...
четете още в рубриката ››
БЮЛЕТИН
 Да, искам да получавам бюлетина.
 
АНКЕТА
Смятате ли, че образованието в училище е добро?
 Не – смятам, че е под всякаква критика
 Горе-долу – зависи най-вече от училището
 Има добри елементи, но се нуждае и от доста промени
 Да, мисля, че образованието в училище е отлично