Няколко бързи и лесни постни рецепти, за тези, които спазват Коледния пост, а не разполагат с много време за готвене. Рецептите са подходящи и за вегани.
Зимен постен гювеч
Необходими продукти:
3-4 глави лук
1/2 кг картофи
1 гювеч (консерва или замразен)
олио
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Задушете нарязания на филийки лук в малко олио. След това добавете обелените и нарязани на кубчета (или филийки) картофи и поръсете с черен пипер. Изсипете в тава и долейте 1/2 ч.ч. топла вода, разбъркайте и запечете в умерена фурна.След изваждането поръсете със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Сарми от лапад с ориз
Необходими продукти:
2 връзки лапад
3 глави лук
1 ч.ч. ориз
4 с.л. олио
копър
магданоз
червен пипер
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Задушете ситно накълцания лук в мазнината и малко вода. След това добавете ориза, копъра и магданоза, нарязани на ситно, черния и червения пипер, залейте с малко вода и оставете да ври на тих огън 10-15 минути и отнемете.
Попарете лапада в гореща вода, сложете във всеки лист част от оризовата смес и завийте на сарми. Наредете ги с тенджера и ги притиснете отгоре с чиния, залейте с малко вода, добавете олиото, сол на вкус и ги сварете.
Праз с ориз на фурна
Необходими продукти:
8-10 стръка праз
1 ч.ч ориз
1 с.л брашно
3/4 ч.ч олио
2 с.л доматено пюре
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно изчистения праз и разстелете в тавичка. Добавете изчистеният и измит ориз. Залейте с вода, в която предварително са размити доматеното пюре и брашното. Полейте с олиото и изпечете в умерена фурна.