Екстрактът от африканско манго само за 1-2 години се превърна в един от хитовете на пазара – особено модерен и използван за корекция на теглото в САЩ, където, както е известно, затлъстяването и наднорменото тегло са достигнали размерите на епидемия. Много бързо след появата на продукти, базирани на екстракта, медиите започват да му обръщат внимание – включително най-популярното в САЩ шоу на Опра Уинфри и нейния здравен консултант д-р Оз.
Известно в ботаниката с латинското си название Irvingia Gabonensis, африканското манго представлява дърво с произход Западна и Централна Африка. То е популярно повече с названието си диво манго. Ботаническото име на африканското манго води началото си от фамилията на Едуард Джордж Ървинг (Edward George Irving – 1816–1855) – хирург в Кралската флота на Великобритания, любител на ботаническите изследвания.
За първи път западната медицина обръща внимание на африканското манго преди около 20 г., а традиционната кухня и медицината на Западна и Централна Африка отдавна да познават и използват плода. Изследвания, проведени в последните няколко години, показват, че ползите за здравето от африканското манго се дължат изцяло на семената му – в тях се съдържа изключително високо количество разтворими фибри и полезни мазнини.
Скорошно изследване доказва, че едномесечният прием на екстракт от африканско манго може да доведе до намаляване на телесното тегло с 6 кг само за месец.
По отношение на корекцията на теглото, учените обръщат внимание най-вече върху 2 свойства на екстракта от африканско манго: да води до отслабване и да разгражда телесните мазнини. Също така има данни за положителен ефект при намаляване нивото на общия и „лошия“ (LDL) холестерол и това на кръвната захар.
Механизъм на действие
100% натуралният продукт (екстракт от африканско манго< стимулира намаляването на теглото и мазнините чрез 3 механизма: 1. Резистентност към лептина: Африканското манго притежава уникалното свойство да спомага за изгарянето на телесните мазнини като оптимизира нивото и активира действието на хормона лептин. Медицината нарича този процес реверсия на лептиновата резистентност. Лептинът е важен за отслабването, защото той участва в разпада на адипоцитите в мастните клетки и подава сигнали по мозъка, че тялото няма нужда от повече храна. Мастните клетки произвеждат протеин, който води до възпаление и поява на лептинова резистентност. Именно разстройства в количеството на този, наричан С-реактивен протеин, се наблюдават при много от хората, страдащи от затлъстяване и наднормено тегло. 2. Изгаряне на мазнини: Ключ към ефективното и трайно отслабване е намаляване на мазнините, натрупани по различни части на тялото. Африканското манго възпрепрятства действието на ензима глицерол-3-фосфат дехидрогеназа, който улеснява превръщането на глюкозата в триглицериди – процес, увеличаващ броя на мастните клетки в организма. Чрез блокирането на глицерол-3-фосфат дехидрогеназата Африканското манго намалява количеството захари, които се трансформират в мазнини. 3. Блокиране на въглехидрати: Контролът върху абсорбирането на въглехидратите е основен за всяка диета за отслабване и контрол върху теглото. Усвояването на въглехидратите се извършва в храносмислателната система от ензима амилаза. Африканското манго възпрепятства намаляването на абсорбирането на въглехидратите чрез амилазата, т.е. приемът на въглехидрати престава да бъде проблем по отношение нарастването на теглото.
Приеман като хранителна добавка, екстрактът от Африканското манго (Irvingia Gabonensis) се използва за контрол върху теглото (отслабване), при хиперлипидемия, диабет и при болки. ИзследванияДанните от проучванията, проведени през последните няколко години, недвусмислено сочат ефекта от екстракта от африканско манго при изгарянето на телесни мазнини и корекция на теглото (отслабване).
В едно от изследванията изрично условие е било всички участници да не променят обичайния си начин на хранене и да не увеличават физическото натоварване. Дори и при тези условия екстрактът от африканско манго е показал много добри резултати, като е довел до значително намаляване на теглото при участниците.
Други проучвания акцентират върху способността на екстракта да понижава холестерола и глюкозата до здравословни нива. С последното се свързват и препоръките екстрактът от африканско манго да се използва като алтернативно средство за контрол на кръвната захар при диабет.
Изследване №1
Тестът е имал за цел анализ на ефекта на екстракта Африканско манго върху телесното тегло, телесните мазнини, метаболизма (обмяната на веществата), холестерола и някои хормони в организма. Изследването е включвало над 100 души, като на част от тях е бил даван екстракт от африканско манго два пъти дневно – преди обяд и преди вечеря, а на останалите – плацебо.
След 10 седмици са били извършени измервания, доказали, че Irvingia Gabonensis е намалил телесното тегло, редуцирал е мазнините в различните части на тялото, засилил е метаболизма, понижил е холестерола и е нормализирал работата на някои хормони.
Изследване №2
Вторият тест върху действието на Irvingia Gabonensis е бил относно евентуалната му способност да контролира апетита. Доброволците в изследването са били подложени на стриктна диета с контрол върху калориите, като едновременно с това са приемали два пъти дневно (преди обяд и преди вечеря) равни количества екстракт Африканско манго. След 2 месеца нито един от участниците в теста не е посочил, че е изпитвал допълнителен глад, независимо от драстично намаленото количество калории в диетата му.
Изследователите са установили, че Irvingia Gabonensis подпомага контрола върху апетита, като забавя храносмилателните процеси, с което създава усещане за ситост по-дълго време. Едновременно с това учените потвърдили, че екстрактът от африканско манго е допринесъл също и за изгарянето на мазнини и понижаване на холестерола.
Изследване №3
Най-новото за момента проучване върху Irvingia Gabonensis е относно въздействието на екстракта върху усещането за апетит. Едната от двете групи в двойното сляпо рандомизирано изследване е приемала плацебо, а втората – два пъти дневно (преди обяд и вечеря) еднакви дози екстракт Африканско манго. На всички е било забранено да променят обичайния си начин на хранене и храните, включени в диетата им, както и да правят повече физически упражнения.
Резултатите след месец са показали, че групата, приемала екстракта, е редуцирала приемат си на калории средно с 400, защото „просто не са изпитвали глад“. В допълнение е било констатирано значително спадане в нивото на холестерола им.