Клетките и органите на тялото ни изискват подходящ баланс от храни и течности за поддържането на растежа и изхранването им, както и за производството на достатъчно енергия. За да поддържате диетата си балансирана, трябва да си набавяте и то всеки ден необходимите хранителни съставки без да прекалявате с нито една от тях.
Стъпка 1: Закусвайте винаги
Специалистите твърдят, че здравословната закуска определя тонуса за целия ден и поставя основата на балансираната диета. Здравословната закуска води до създаване на здравословни всекидневни хранителни навици, които включват консумирането на по-малко мазнини и холестерол и на храни с повече витамини и минерали. Правилната закуска допринася за контролирането на теглото и дори за отслабване, до подобряването на работоспособността, мозъчните функции и понижаване нивото на холестерола.
Стъпка 2: Във всяко хранене включвайте храни от всички хранителни групи
Основните хранителни групи включват млечни продукти, месо и бобени култури, плодове, зеленчуци, масла и зърнени храни. Препоръчителните количества за всеки ден са четири порции плодове, пет порции зеленчуци, поне 90 г пълнозърнести храни и три чаши нискомаслени или обезмаслени млечни продукти. Не приемайте повече от 20 до 35% от дневните си калории под формата на мазнини, което включва и маслата.
Стъпка 3: Четете винаги етикетите на храните
Само така ще знаете истинската им хранителна стойност. Диетолозите напомнят, че трябва да се следи и съдържанието на натрий, освен това на мазнини, въглехидрати, протеини и фибри. Една здравословна, балансирана диета трябва да включва около 2 г натрий всеки ден (приблизително една чаена лъжичка сол).
Стъпка 4: Балансирайте нивата на витамини и минерали
Най-лесно е това да се постигне, като разнообразявате всеки ден цветовете на плодовете и зеленчуците, които ядете. Освен, че са източник на важни витамини и минерали, те са и добри източници на фибри, електролити, фитохимикали и течности. Увеличете количеството консумирани витамини и минерали като ядете плодовете и зеленчуците сурови.
Стъпка 5: Приемайте най-много калории от въглехидрати
Направете така, че основната част от калориите, които приемате всекидневно, да идват от въглехидрати. Житните растения, пълнозърнестият хляб и другите зърнени продукти са основен източник на желязо, фибри, витамин В. Яжте всеки ден средно 6 до 11 порции въглехидрати, богати и на фибри. За последните препоръчителното количество на ден е 20 до 35 г.
Източник: dieti.info