В края на лятото пазарът е особено богат на различни зеленчуци. Това е и времето, когато е препоръчително в храненето да се наблегне именно на тях, защото по този начин организмът се “зарежда с енергия” преди настъпването на есенните и зимни месеци.
Необходими продукти за 6 порции:
• 3 супени лъжици зехтин
• 2 големи глави лук, нарязани на ситно
• 1-2 скилидки чесън, ситно нарязани или счукани
• 1,5 кг добре узрели домати, нарязани на тънки кръгчета, на кубчета или настъргани с ренде (последното се препоръчва, ако желаете да отстраните ципите)
• сол и пипер на вкус
• захар – ако желаете да придадете сладък вкус
• за екзотичен привкус може да сложите и резенче портокал
• в допълнение, при сервиране можете да поръсите със ситно нарязан копър или магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина до средна температура. Добавете лука и оставете 10 минути на среден огън. Сложете чесъна и оставете още 1-2 минути. Сложете доматите, няколко щипки магданоз/копър, затворете тенджерата и оставете на умерен огън 30 мин. Свалете от огъня и разбийте съдържанието с миксер или кухненски робот. Добавете сол и черен пипер на вкус. Ако доматите са по-кисели, добавете малко захар.
Калории: 140
Мазнини: 8 г
Въглехидрати: 18 г
Протеини: 3 г