Днес ви предлагаме кратък пътеводител как да консумирате тази божествена напитка – виното – правилно, така че хем да извлечете максимална наслада, хем да покажете класата, която имат само професионалните дегустатори.
Съчетаването
Различните вина се съчетават добре с различни храни. Сигурно дотолкова знаете и вие самата. Но какво вино с каква храна? Винаги ли червеното вино върви с червено месо, а бялото – с риба и пиле?
Не е задължително. Важното е не само каква храна ще консумирате, а и как е приготвена тя. Ако сте в ресторант и сервитьорът ви донесе менюто с вината предварително, му кажете да изчака, докато изберете предястието си. Трябва да сте наясно в каква посока върви апетита ви, преди да изберете вино.
След като сте избрали ястието, помислете за вкуса. Правилото е: колкото е по-тежка храната, толкова по-тежко трябва да е и виното. Например, лекото, бяло месо се съчетава по-добре с бяло вино. Но ако е печено на скара или с някакъв тежък сос, цялостният вкус ще е по-тежък и вероятно ще бъде по-уместно да изберете червено вино.
Друго, което трябва да имате предвид е сухо или сладко вино. Сухото, казано най-просто, е онова, чийто вкус не е сладък като на другите вина. За да ви е по-лесно, запомнете три червени и три бели вина от най-тежкото към най-лекото и три бели и червени от най-сладкото към най-сухото. Правилото, за да изберете едно вино? Поръчайте това, което ви харесва! Или, ако не можете да решите, поемете напълно сигурен курс – шампанско. То върви с всичко.
Тестването
Преди да ви налее виното, сервитьорът би трябвало да ви даде възможност да го “изследвате”, за да не би да има проблем. След отварянето на бутилката трябва да ви покажат тапата – тя трябва да има равномерно оцветяване само отдолу. Ако цялата тапа е оцветена или има “вена”, която стига до горния й край, това вероятно е знак, че виното е повредено от топлина. Освен това, лекичко стиснете тапата, за да сте сигурна, че не е прекалено суха. Ако искате да прескочите този ритуал, когато (и ако) келнерът ви подаде тапата, я пуснете до чинията си.
След това той или тя ще ви налее малко количество вино в чашата и ще ви погледне, за да получи одобрение. Леко разклатете виното и помиришете. Може да отпиете, ако искате, но не е необходимо – ако виното е развалено, ще го подушите. Ако сте доволна, кимнете на сервитьора, за да допълни чашата. По принцип може да върнете бутилката, само ако виното е вкиснало или нещо развалено. Ако е добро качество, но просто на вас не ви е харесал вкуса или мириса му, ще трябва да си го платите, така или иначе.
Повече миришете, по-малко пийте
Някои сервитьори ще ви окуражават да пиете повече вино, като постоянно минават и ви доливат чашата. Това е хитър номер да ви накарат по-бързо да вземете втора бутилка. Това обаче не само ви подтиква да пиете повече, но също така ви отнема удоволствието от виното. Ако чашата ви е наполовина пълна, това ще ви позволи да усещате аромата. 99% от вкуса на виното е в аромата му, твърдят специалисти. И още нещо – колкото е по-добро виното, толкова по-лесно ще идентифицирате аромата му. Постига се с практика!
Пийте с финес
Научете се да държите чашата правилно. Ако пръстите ви са върху самата чаша, това ще повиши температурата на виното. Дръжте чашата за столчето. Освен това – част от удоволствието е да виждате цвета на виното. Мазните отпечатъци от пръсти по чашата не говорят за изтънченост.
И сега забавната част – самото пиене. Не се наливайте! За да усетите вкуса, трябва да забавите темпото. Най-важното е вкуса на храната и виното да влязат във взаимодействие.
И най-важното: запомнете, че виното не се пие, за да удавите мъката си в него. Всяка глътка трябва да ви доставя радост, удоволствие и ново усещане. Наздраве за вашето щастие!