Списък на необходимите продукти:
1 пиле
2–3 стръка праз
3 моркова
100 г корен целина
1 корен пащърнак
2 скилидки чесън
7–8 зърна черен пипер
2 дафинови листа
2 щипки семена копър
1 ч. л. сол
За соса:
1 в. ч. бяло вино
3 с. л. брашно
50 г маргарин
Начин на приготвяне:
1. Пилето се измива, почиства се и се залива със студена вода, колкото да го покрие. Прибавят се солта, зърната черен пипер и дафиновите листа и се оставя да ври 20 минути под капак.
2. Морковите се нарязват на ивички, празът и пащърнакът – на колелца, увиват се в тензух. Прибавят се към пилето, овкусяват се с резените целина, семената копър и чесъна и се вари още 10–15 минути.
3. Виното за соса се налива в малка тенджера, добавя се брашното и се бърка, без да се нагрява. Слага се маргаринът, котлонът се включва и сместа се бърка до разтопяването на маргарина, след което се оттегля от котлона.
4. Свареното пиле се обезкостява, месото се реже на порции, бульонът се прецежда и 2–3 чаши от него се сипват към готовия сос. Бърка се до постигане на желаната консистенция. При сервиране сварените зеленчуци и месото се поставят в чиния и се заливат с приготвения бял сос.